Gurkinläggningar
Dansk smörgåsgurka ā la Axelssons
Detta recept har vi fått av våra grannar på odlingslotten Axelssons. Ett småländskt äldre par, som spendarer en mycket stor del av sin tid under sommarhalvåret i odlingen.
Mycket arbete, men - Gurkorna blir mycket goda, och min son älskar att äta dem.
Lag 1:
- 2 l. vatten
- 2 dl grovt salt
Gurkorna skivas och lägges i lag 1.
Låt stå 1 dygn.
Slå bort lagen.
Skölj gurkorna två gånger.
Varva gurkan, dillkronor och gula senapsfrö
Koka lag 2 av 1 liter inläggningsättika och 7,5 hg socker.
Slå den varm över gurkorna.
Koka sedan om lagen 3 gånger med ett par dagars mellanrum.
Lägges på burkar.
När jag gör denna inläggning brukar jag ofta ersätta de gula senapsfröna med bruna. Det blir billigare men har möjligen en lite syrligare senapssmak.
Jag brukar ha få andra förvaringskärl när gurkorna drar än i de färdiga glasburkarna, så jag använder dem redan från början när jag varvar gurkor och dill. |
God vintergurka ā la Olssons
Detta recept har vi fått av våra andra grannar på odlingslotten Olssons. Ett musikälskande äldre par, som har många goda matlagningstips. Här kommer Ullas rårörda inläggning.
1 kg Västeråsgurka
3 msk senapsfrö
Dill och dillkronor
Varvas i en bunke eller gryta
Lag (rårörd):
2 dl Ättikssprit
3 dl Vatten
4,5 dl Socker
1/2 dl Salt
(1,5 gr Alun per kg gurka)
Låt sedan stå några veckor före användningen eller det att gurkorna läggs på burkar.
Gurkor Recept Home |