Gurkinläggningar

 

 

Dansk smörgåsgurka ā la Axelssons

Detta recept har vi fått av våra grannar på odlingslotten Axelssons. Ett småländskt äldre par, som spendarer en mycket stor del av sin tid under sommarhalvåret i odlingen.

Mycket arbete, men - Gurkorna blir mycket goda, och min son älskar att äta dem.

  

  • 2 kg gurka i skivor

Lag 1:

  • 2 l. vatten
  • 2 dl grovt salt

 

Gurkorna skivas och lägges i lag 1.

Låt stå 1 dygn.

Slå bort lagen.

Skölj gurkorna två gånger.

 

Varva gurkan, dillkronor och gula senapsfrö

 

Koka lag 2 av 1 liter inläggningsättika och 7,5 hg socker.

Slå den varm över gurkorna.

 

Koka sedan om lagen 3 gånger med ett par dagars mellanrum.

 

Lägges på burkar.

 

När jag gör denna inläggning brukar jag ofta ersätta de gula senapsfröna med bruna. Det blir billigare men har möjligen en lite syrligare senapssmak.

Jag brukar ha få andra förvaringskärl när gurkorna drar än i de färdiga glasburkarna, så jag använder dem redan från början när jag varvar gurkor och dill.

 

God vintergurka ā la Olssons

Detta recept har vi fått av våra andra grannar på odlingslotten Olssons. Ett musikälskande äldre par, som har många goda matlagningstips. Här kommer Ullas rårörda inläggning.

 

1 kg   Västeråsgurka

3 msk senapsfrö

          Dill och dillkronor

 

Varvas i en bunke eller gryta

 

Lag (rårörd):

2 dl     Ättikssprit

3 dl     Vatten

4,5 dl  Socker

1/2 dl  Salt

(1,5 gr Alun per kg gurka)

 

Låt sedan stå några veckor före användningen eller det att gurkorna läggs på burkar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gurkor           Recept            Home